Wednesday, December 29, 2010

Σρι Λάνκα





Το νησιωτικό κράτος της αρχαίας Ταπροβάνης βρίσκεται 850 χιλιόμετρα βόρεια του Ισημερινού και αποτέλεσε, κατά καιρούς, στόχο διαφόρων κατακτητών, όπως οι Άραβες, οι Πορτογάλοι, οι Ολανδοί και οι Βρεττανοί. Θεωρείται η "Μέκκα" του Βουδισμού Θεραβάντα, με δεκάδες ναούς και χώρους προσκυνήματος, μερικοί από τους οποίους αποτελούν απαράμιλλης ομορφιάς έργα τέχνης και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, από όλον του βουδιστικό κόσμο. Παράλληλα, ήταν ο τόπος εξορίας του πρίγκημα Ράμα και της γυναίκας του Σίτα, σύμφωνα με το αρχαίο ινδικό έπος της Ραμαγιάνα.

Οι Βέντα, οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού, περιορίστηκαν από τους Σιναλέζους, οι οποίοι κατέκτησαν την Κεϋλάνη στις αρχές του 6ου αιώνα. Αρκετά αργότερα, οι Ταμίλ εποίκησαν το Βόρειο τμήμα του νησιού, όπου ζούν μέχρι και σήμερα, περιορισμένοι και εξαθλιωμένοι, ιδιαίτερα μετά τη συντριπτική ήττα τους στον εμφύλιο, που έληξε μόλις πριν ένα χρόνο.

Το εξαιρετικά γευστικό τσάι της Κεϋλάνης, δικαιώνει τη φήμη του, ως το καλύτερο στον κόσμο.

Πάνω απ' όλα όμως, αυτό που μας ενθουσίασε σε αυτό το ταξίδι, ήταν η εκπληκτικά όμορφη και φορτωμένη θετική ενέργεια φύση της Σρι Λάνκα, που μας ηρέμησε και μας έκανε να νιώσουμε λίγο σαν να ξαναγεννηθήκαμε.

No comments: